Whitewashen, Shabby Chic, Brocante

Whitewashen

Aan de slag met whitewash 

Verdun verf of lak met water (indien op waterbasis) of terpentine (indien op synthetische basis). Maak het hout goed schoon, schuur het dan op en maak het uiteindelijk stofvrij. Breng de whitewash aan met een spons, doek of kwast. Tijdens het uitsmeren van de whitewash moet je zo veel mogelijk water direct wegvegen, hierdoor zorg je ervoor dat alleen het deel overblijft dat in het hout wordt opgenomen. Kijk per laag of je tevreden bent of dat er nog een laagje op moet voor het gewenste resultaat. Een geschikte verf om mee te whitewashen is de Krijtverf Pittura Murale of de Zero Wandmatt ES SLF. De verf is  eenvoudig met water te verdunnen, tevens zorgt de matheid voor een landelijke uitstraling.
Succes met whitewashen!!

Whitewash Tips

- Wil je meer glans creëren in je whitewash, lak de krijtverf dan af met de hoogglanzende lak Sikkens Rubbol BL Azura of Sikkens Rubbol AZ plus en voor zijdeglans Sikkens Rubbol BL Satura of Sikkens Rubbol Satura plus.
- Wil je een mooie matte whitewash, ideaal voor de stijl shabby chic gebruik dan alleen de matte krijtverf Pittura Murale of als goedkoper alternatief de muurverf Zero Wandmatt ES SLF, deze zorgen voor een brocante vintage look. 
- Voor een mooi effect waarbij je de houtnerf blijft zien is het belangrijk dat aanwezige lagen zoals vernis en lak eerst verwijderd worden.
- Maak het object eerst schoon met Kloostertrots verfwerkreiniger voordat je het gaat schuren, hiermee voorkom je dat je het vuil erin gaat schuren. Na het schuren hoef je het object alleen nog maar stofvrij te maken met de schilderstoffer.
Schuur voordat je de whitewash-verf of lak gaat gebruiken in de richting van de nerf, zo krijg je het mooiste effect.
- Indien je meer lagen gebruikt, dan moet je tussen de lagen door het object licht opschuren.
- Indien je voor de eerste keer gaat whitewashen, oefen dan eerst op een klein oppervlakte buiten het direct zicht.
- Het brocante vintage effect krijg je door na de laatste laag white wash het hout nog even te schuren, deze doorschuurtechniek zorgt voor de landelijke uitstraling. Vaak worden voor het brocante vintage effect alleen de randjes en de hoeken doorgeschuurd.
 

Shabby chic stijl


Het brocante vintage effect


Een trend op dit moment is om gebruikte meubels nieuw leven in te blazen door ze de stijl Shabby Chic te geven. Shabby chic betekent ‘’vergeten deftigheid’’ en wordt ook wel vertaald als ‘’vergane glorie’’. Bij shabby chic laat je oude accenten naar voren komen door het reliëf in het hout lichtje op te schuren. Het effect wat je dan in het hout krijgt noemen ze ook wel het brocante vintage effect. Een voordeel van shabby chic is dat je de meubels vaak goedkoop krijgt bij kringloopwinkels en je er eenvoudig je eigen draai aan kan geven tijdens het whitewashen ervan.


Shabby Chic, brocante vintage

TIP:
Flessen Verven
Krijtverf
De krijtverf kleur van 2015 


Terug naar homepage